Bäckdalens växthus och baksidan


Ekologisk odling i Växthusen

På Bäckdalen odlar vi allt ätbart ekologiskt. Det innebär för oss att vi odlar utan kemiskt tillverkade gödselmedel och kemiska bekämpningsmedel.

Ända sedan starten på 1940-talet har det odlats tomater på Bäckdalen och idag hittar du ett fyrtiotal unika tomatersorter. I vårt kallväxthus odlar vi många olika sorters tomater från svagt gula till djupast röda, nästan svarta. Från början av juli till tidig höst hittar du plommontomater, körsbärstomater och bifftomater.

I våra odlingsbäddar i växthusen odlas även chiliplantor, gurka, paprika och skärbönor. Under sommarmånaderna finns olika sorters örtkryddor och basilika i stora krukor.

I de äldsta växthusen, daterad 1940-tal, finns bland annat Monika Liljas perlargonsamling samt Camelia som blommar i många olika färger på vårvintern.

Det mesta av skörden går till vårt café men det finns alltid något att handla på Bäckdalen under sommarsäsongen.

Baksidan - vår utomhusträdgård

Bakom våra växthus finns en gammal trädgård med lite kryddväxter, lavendel, bärbuskar och nyplanterade fruktträd. På sommaren växer här blommor till caféet såsom indiankrasse, gurkört, ringblommor, luktärter och solrosor.

I anslutning till baksidan hittar du ett gammalt träväxthus utan glas som vi kallar för Pergolan. Det är en förvildad skuggig trädgård att svalka sig i under varma sommardagar och de små barnens paradis. Här finns en hel del att upptäcka både olika växter, fåglar, små kryp och vackra fjärilar.