Om oss

Vi bjuder på Skåne kryddat med Medelhavssmak

I våra växthus odlar vi färska örter, kryddor, bladgrönsaker, grönsaker och ätbara blommor.
Våra örter säljer vi i stora generös krukor, som du kan njuta av länge om du planterar ut dem i
trädgård eller i balkonglåda. Vi odlar grönsaker som t.ex. aubergine, tomat, gurka,
paprika och chilifrukter.

Margaretha

Margarethas inspirerande örtagård, som hon startade i liten skala för husbehov har ändrat inriktning på verksamheten, det har blivit mer och mer odling av örter/örtkryddor. Bäckdalens tomatsortiment är vår stolthet! Ekologiskt jordodlade och långsamt uppdrivna smakar tomaterna TOMAT. Det är en lång väntan på skörd. Vi sår i februari och börjar skörda i juli. Och med lite tur med vädret kan vi skörda de sista tomaterna i oktober. Örter och tomater säljs under sommarmånaderna i vårt växthus.

Vi älskar också att laga goda gröna och örtiga maträtter och baka bröd & kakor samt koka marmelader, chutney mm. Inläggningar av skörden från den egna trädgården. Inspiration i köket får vi från våra odlingar och den vackra naturen omkring oss. Vi blandar gärna " gammeldags svenska recept " med det italienska köket i en trevlig mix.

Vi hälsar er hjärtligt välkomna till vårt trädgårdscafè Orangeriet. Här vill vi bjuda er på typisk " Swedish fika"med hembakade kakor och bullar, hemmakokt saft och nybryggt kaffe med "påtår". Ni kan också komma och baka eller lära er att koka tomatmarmelad eller andra inläggningar.

Anders

Växter och mat är huvudintressen och den röda tråden i verksamheten.
Här kommer en presentation av vår familj; trädgårdsmästaren & hobbybagaren Anders Olsson, gift med Margaretha Oscarsson, hortonom & matkreatör. Hemma hos oss bor Gustaf,  yngsta sonen och hunden Molly. Våra två utflugna barn Sofia och Calle kommer och hjälper till då och då i café, kök och trädgård.

På baksidan hittar du en liten hönsgård med tuppen Sixten och hans hönor som värper vackra bruna ägg.

Vi har bott och odlat ekologiskt i över 25 år
i den mysiga lilla byn Hallavara, nära naturreservatet Hovs Hallar som ligger längst ute på udden av Bjärehalvön.
Vår passion är att odla många olika sorter av färska örtkryddor, tomater, chilifrukter, gurka, bönor och sallader. Det mesta odlas i de gamla träväxthusen från svunnen tid men vi har också en utomhusträdgård som vi kallar " baksidan ".

We love to cook delicious,tasty vegeterian dishes flovoured with herbs straigth from the garden and bake fresh bread & cookies.We also make our own marmalades , chutney and preserves again using the harvest from our garden.
The beautiful scene is never-ending inspiration for our gardening and cooking passions.
We blend traditional Swedish recipes with the best of rural Italian cuisine which we serve in our " Cafè Orangeriet " situated in the garden. Please join us there for a typical " Swedish fika " with homemade cookies, buns & cakes, juice and as much freshly brewed organic fairtrade coffee as you can drink.
And finally if you`d like to learn how to bake bread or make tomatochutney and other preserves we´d love to teach you.

Welcome to Bäckdalens Nusery in the beautiful area of Bjärehalvön, northwest of Skåne, in the southern most county of Sweden.
I´d like to introduce our family; Anders Olsson, gardener and " committed home baker " who is married to Margaretha Oscarsson, horticulturist & passionate amateur chef. We live with Gustaf,our teenage son together with our dog Molly. and few chicken that live in our hen coop. Our daugther and son Sofia and Calle no longer live at home. Finally we also have three cats who love to patrol the geenhouses and few chickens that live in our hen coop.
For the last 25 years we have lived in the little cosy village of Hallavara, close to the nature reserve Hovs Hallar which is situated on the cape of Bjärehalvön.
Our passion is to grow all kinds of organic fresh herbs,tomatoes,chillies,cucumber,beans and other salad crops. Most of it is grown in a quaint old wooden greenhouse from a bygone era, but we also have an outdoor garden that we call " The Back ".
We hope you will come and visitus very soon.
How to get here:


Dagboksanteckningar från 2011-2012

Påsk, vår & valborsmässohelg 2012

Den vita hönan i min hönsgård blev strax innan påsk en tupp! Ja, det är sant. Jag fick dubbelkolla och gnugga mina ögon några gånger…kanske ett av naturens under, vem vet? Till påsken kommer ” allt liv tillbaka” såsom; lökblomster i vår förvildade gräsmatta,piplök och gräslök,rabarb,kvanne,nässlor,syran och inte minst kirskålen och maskrosen stickerupp.Det är som allting annat både bra och dåligt. Det beror på hur man ser det. Gräsmattan blir som ett konstverk och kirskålen kan bli till ljuvlig paj och maskrosen din första vårsallad och maskrosvin låter väl trevligt! Syran skall stuvas till näbbgäddan som fiskas upp i Maj.Rabarber tillsammans med Kvanne som också heter Angelika är så gott!Kvannen ”parfumerar” rabarbern och gör den mindre sur. Idag på valborgsmässoafton avnjöt vi första nässelsoppan med kokta ägg som vi plockat….ja just det, i vår hönsgård.Jag är stolt och glad över en sådan måltid;resurssnål,närproducerad och ganska ekologisk.

Fågelkvittret är öronbedövande och jag vill vakna strax i gryningen alla dagar och öppna fönstret och bara insupa vårens alla ögonblick! Det är nästan för mycket ” liv i luckan”. Tranor i stora V-formade mönster på himlen flög förbi oss i slutet av Mars. Det känns alltid så betryggande ” nu är det snart vår”. Vitsippebackar lyser så glatt! Oh, vad svårt det är att hinna njuta… En och annan groda har börjat hoppa upp på vår väg – men den stora grodparaden låter vänta på sig. Det är för kallt. Jag tycker om när våren är  kylig och långsam med mycket regn . Det är bra för naturen och för trädgårdsmästaren som hinner med bättre.

Påskcafé i Orangeriet på Bäckdalen.Gunilla Ryberg ställde ut sina målerier i Orangeriet under konstrundan.Det blev fyra härliga påskdagar.Tack Gunilla!

Vi serverade bla. glutenfri nöt & chokladtårta ( rostade hasselnötter från Spanien som är så goda . Vi maler det till ett”nötmjöl”).Påsken till ”ära” har tårtan påskpyntats med gula marsipankycklingar.Enligt receptet ska den dekoreras med ett antal olika sorters nötter.På sommaren får den en romantisk ros i mitten.Äkta vispgrädde ,ett måste, till den här tårtan.Vi gör också olika  smörgåsar i cafeèt. På våren och speciellt till påsk gör vi ägg och sillsmörgås med Bäckdalens örtgrönt till . Sillen är från Kajs Fisk & Rökeri och äggen från vår lilla hönsgård.

Det här är Robin som äger Cum Pane i Göteborg.Robin var vår lärare i hantverksbageri – en kurs om ekologisk brödbakning utan tillsatser och surdegsbakning.Anders och jag ( Maggan) gick den kursen helgen efter påsk.Cum Pane betyder ungefär ”kompis”, ”någon att dela sitt bröd med” och den värdegrunden stod verkligen Robin för.Pia-Lena kommer att gå grundkurs i surdegsbakning för Manfred Enoksson ( känd bagaremästare från Saltå kvarn i Järna). Vi hoppas att kurserna kan göra att våra bröd jäser fint och smakar bra. På lördagarna finns det nybakat bröd att köpa i Cafe`Orangeriet.

Det här är mina arbetskamrater i år.Sofie som är utbildad florist med gesällbrev och ägde nyligen fd. Sollidens blomsteraffär mittemot Båstad torg i ca. fem år.Pia-Lena ” Mamsellen” bakar i Cafeét tillsammans med mig ( Maggan/ Margaretha).Allt som serveras i cafeèt är bakat och tillagat av oss,småskaligt och hantverksmässigt! Pia-Lena har drivit och ägt ett Cafe`i 3 år och en restaurant i 5 år i Ängelholm och är fd. operasångerska från Östergötland.Bilden är tagen i vår perennaavdelning där vi säljer kryddväxter som vi odlar ekologiskt i våra växthus.

Alla goda tomatsorterna planterade vi i mitten av April så första skörden blir lite innan midsommar om solen lyser tillräckligt.Tomatplantor ” älskar solskensväder”! I år finns en del av våra tomatplantor till salu i Maj till i början av juni.I cafeèt kan ni under sommaren beställa tomat&mozzarellasmörgåsar med pesto som vi gör själva av vår egen ekologiskt odlade basilika.Kom och smaka!

Resume 2011

Vårdagjämning den 20/3 2011. Äntligen vår och vi har satt ut vår brödskylt vid vägkanten utanför Bäckdalens Cafe`i Orangeriet. I tjugo år har vi alltid öppnat den 20/3 och så blir  det även i år 2012. Hjärtligt välkomna!

Studieresa och mycket inspiration i England i April 2011. Temat på resan var; småskalig mathantverk, ekologisk odling och uppfödning,slowfood mm.Ja, egentligen handlade de här dagarna om ” hållbar utveckling i världen”. Vi besökte bla. ” River-Cottage” som är en speciell gård där ägarna använder allt de gör på gården i pedagogiskt syfte. De berättar på ett lättsamt sätt och visar rent praktiskt ” hur en hållbar livsstil” kan levas.Allt dokumteras i ett tv-program som även har sänts i svensk TV. Resan anordnades av www.smakplats.se

Jag funderar på, om det ska bli våra nya öppentider i Cafe Orangeriet. Vad tycker ni? Jag älskar den engelska stilen att konversera och deras halvt eller helt privata skyltar som dyker upp lite överallt fullt med trevlig information vad som gäller just här och nu

Här är jag tillbaka i vår verklighet på Bäckdalen i Hallavara.I April planterar vi tomater som vi börjar skörda av i slutet av Juni. Tomaterna säljer vi i gårdsbutiken och i cafeèt gör vi bla. läckra tomat&mozzarellasmörgåsar med egentillverkad pesto och örtig sallad som växer i våra växthus.

Gustaf i det gamla 100-åriga olivträdet utanför Cafe`Orangeriet. Hoppas att det överlever även den här vintern!

Kaffestund en solig dag i Maj. Det här är några av Bäckdalens ” kära stammisar” sedan 1990-talet. Jag hoppas att de kommer många” vårar” till och besöker oss!

Cafeèt abbonnerat till en bröllopsfest. Det var ca. 80 gäster på den här festen. Trångt, men finns det ”hjärterum så finns det stjärterum” , eller hur!

Titta så prydligt! Ja, det är nog 2011-års stolthet, många olika sorters bladsallad,” ala fransk stil” och nyplanterad chili/peppar och paprikaplantor i ett av de äldsta växthusen byggt i slutet av 1940-talet.

Det här är innan ” Basilika- Jazzclub”ska ha en jazzafton i Orangeriet. Anders Fridlund ( kapellmästare,gitarr ) tillsammans med kvällens gästartist Niklas Fredin ( trumpet och sång ). I köket är det bla. chilihet gul tomatsoppa som ska göras till trädgårdstapastallriken som kan avnjutas under kvällen och samtidigt  kan du lyssna på underbar jazzmusik. Hoppas vi kan fortsätta med jazzklubben även 2012!

Här är ”bakom scenen” i köket – alla tapastallrikarna klara att bäras ut – ” festen kan börja”. Det har alltid varit härlig, förväntansfull och glad stämning de här sommarkvällarna. Ja, vi längtar alltid till sommaren på Bäckdalen!

Lukning pågår! Bäckdalens perenna avdelning ska snyggas till.Här finns ett stort sortiment av doftande kryddväxter,lavendel och några utvalda lättodlade gammeldags”mormorsblommor”. Jag hoppas att du kommer hit och njuter i sommar och handlar dina favoriter.

I Cafe`Orangeriet kan man fika och ibland titta på konst. Vi har haft måleri, foto och keramik. Under påskhelgens har vi både cafe´och en konstnär som deltager i konstrundan. Det är en glad känsla, när det äntligen blir vår och det brukar vara vid Påsk.

På morgonen innan vi har öppnat, ser det ut så här. Systrarna Amy och Nicky är fantastiska att arbeta med! De tre åren med dem i cafee`t har bara varit såå roliga.Vadgör vi på morgonen? Jo, ta fram kuddar och filtar,sopa,koka kaffe och te,sätter fram kakor,gör sallader,skär grönsaker….bla.
Ibland har” vi som bakar ” inte hunnit med allt på kvällen eller tidigt på morgonen…Jag blir glad och lite överraskad av erbjudandet – ” vi kan göra chokladbollarna färdiga”!

Sensommar och September är också en favorittid. Det är lite lugnare med allt.Färgerna,dofterna,ljuset och tom.ljuden i trädgården liksom kulminerar. Det finns för mycket av allt och jag vill som vanligt hinna med att ( men hinner aldrig allt det där…)skörda allt,bevara allt inför vintern,koka marmelader,chutney,göra bostongurka,samla fröer,plantera höstlök mm. mm.

Så här kan det se ut när vi åker på julmarknad och ha med oss bla. nybakat vörtbröd,pain dèpice ( franskt kryddbröd med smak av stjärnanis och apelsin bla . Gott till ost ),Margarethas julkaka,saffransbullar fyllda med egentillverkad mandelmassa av spanska mandlar,pepparkakor,knäckebröd,mandelskorpor med choklad& nötter. Allt är hantverksmässigt bakat i vårt cafe`kök. Från växthusen har vi med hyacinter och amaryllis,kransar gjorda av oss i naturmaterial mm.Det bruna som ligger framför Gustaf och Calle är en krans gjord av bara kastanjer ( som vi plockade in  under hösten ) .Kastanjerna är inte klistrade. Ett år, 2011 är till ända. Dags att börja tänka på nästa växtsäsong och då tänker jag alltid ” jag ska INTE göra om mina misstag, åtminstone isåfall göra NYA. ” Det ska bli ett GOTT NYTT 2012!

Så här kan det se ut när vi åker på julmarknad och ha med oss bla. nybakat vörtbröd,pain dèpice ( franskt kryddbröd med smak av stjärnanis och apelsin bla . Gott till ost ),Margarethas julkaka,saffransbullar fyllda med egentillverkad mandelmassa av spanska mandlar,pepparkakor,knäckebröd,mandelskorpor med choklad& nötter. Allt är hantverksmässigt bakat i vårt cafe`kök. Från växthusen har vi med hyacinter och amaryllis,kransar gjorda av oss i naturmaterial mm.Det bruna som ligger framför Gustaf och Calle är en krans gjord av bara kastanjer ( som vi plockade in  under hösten ) .Kastanjerna är inte klistrade. Ett år, 2011 är till ända. Dags att börja tänka på nästa växtsäsong och då tänker jag alltid ” jag ska INTE göra om mina misstag, åtminstone isåfall göra NYA. ” Det ska bli ett GOTT NYTT 2012!

Vårdagjämning !

Idag flög tranorna över Hallavara by. Det är ett säkert vårtecken. Våren är så efterlängtad, så uppskattad, så härligt laddad med glädje, ljus och förhoppning inför framtiden. Ja, vår skulle det vara helst varje dag. Nu är det bara att vänta på nästa ”rolighet” som är den årliga sk. grodparaden över vår väg. Grodorna invaderar ”oss” några dagar på väg, tror vi, ner till Hallavara dal där bäcken rinner. Snödroppar och gula vintergäck har jag sett intill husvägg och liten snödriva. Ivåra gamla växthus är det fortfarande vinter ( ingen värme ännu ) men i de något modernare växthusen är det sommarvärme ,plus 20-25 grader på dagen och där växer nu mynta, fransk dragon och lite andra kryddväxter, ljusgrönt och doftar så fint. Bilderna ovan har jag gjort framåt kvällen idag. I den vänstra balkonglådan har vi planterat, Frittilaria ( Kungsängslilja ), vita Bellis perennis ( Tusensköna ), minipense och vita pärlhyacinter kommer att dyka upp om någon vecka. Den högra bilden är en soppskål från Anders släkt och ack så mycket vackrare att ha blommor i än soppa, eller hur?

Söndagskakor ser ut så här i Trapani på Sicilien. Vilka små konstverk! Fyllda med ljuvligt krämig ricotta smaksatt med vanilj och choklad. En annan typisk kaka som finns i varenda gatuhörn är olika typer av mandelbakverk och mandelskorpor oftast smaksatta med härlig citronsmak. Så inspirerande – vill bara hem och baka. En glassbar i Trapani är som ett ” sagoslott” att drömmar sig bort i och bara njuta.

Citroner i Bäckdalens växthus blommar och doftar lika intensivt som citronträden på kullarna på Sicilien. Det är vårkänslor. för mig. Mandelträden blir däremot svåra att överträffar. De blommade i februari på Sicilien tillsammans med ringblommor, gurkörtsblommor och massor av vilda örter uppe i bergen och ibland kom det lite hagel och snö över det hela. Lite konstigt, tyckte jag. Vissa växter är riktiga ” fighters”.

Det här är krukor från Mölle tillverkade av lera från Ängelholmstrakten. Jag tycker det ser ut som krukor från Italien eller Grekland. De finns till salu hos oss i år. De är så fina att plantera kryddväxter och pelargonier i. Sommrigt och enkelt.

Nu är det tid att klippa i sina pelargonier och plantera om dem i ny jord. Vill du göra flera exemplar av din favoritsort, så släng inte bort ” klippet” utan gör om det till några sticklingar . Sätt sticklingen i liten genomvattnad kruka och sätt över en plastpåse i 1-2 veckor. Det blir som ett” miniväxthus” för din stickling. Efter ett par veckor bör det finnas rötter i krukan. En pelargon älskar solen. Ställ den alltid i soligt fönster. Tyck om den , då blommar den ännu mera för dig. Gustaf, vår yngsta son vill hälsa att han håller på att planera sina guidade turer i växthusen. Hjärtligt välkomna! Cafe`Orangeriet är öppet lördagar och söndagar under våren samt hela påskhelgen. Vårhälsningar från Margaretha i Bäckdalens växthus!

Underbart vår-vinterljus

I januari kan det vara så här vackert vid Hovs kyrka. Solskenet gör att det växer och knoppas i växthusen. Glädje – ja så känns det i en trädgårdsmästares hjärta, när till synes döda grenar får små gröna skott. I Bäckdalens hönsgård tror hönsen det är Påsk i januari och värper ägg på löpande band. I cafe`Orangeriet kommer vi därför bla. servera ägg från gården och sill från Kaj`s fiskrökeri på smörgåsarna, min mormors frasvåfflor och guldgula apelsin och rosmarinkakor.

Vi åkte till Stockholm och besökte Formex-mässan. Så nu blir det nya vackra krukor och korgar mm. i butiken.

Våra första sådder är, olika sorters tomater. chili,aubergine,paprika och smultron. Stearinljus och plastpåsar behövs när vi ympar våra tomatplantor. Vi så i början av februari och första skörden blir i början av juni. Tänk, vilket hantverk!